Főoldal  »  Hírek  »  2020  »  Új lendületben az erőművi gépgyár!

Új lendületben az erőművi gépgyár!

1 864 000 euró (megközelítőleg 660 millió forint) összegű szerződést írt alá a napokban a kiskunfélegyházi gyártási részleg a csehországi UNIS A.S. társasággal. 

A szlovák és lengyel cégekkel folytatott versenyben elnyert munka a kiskunfélegyházi üzem legnagyobb értékű szerződése a 2011-es újraindulása óta.

Mint ismeretes, a kiskunfélegyházi üzem a magyar erőművi gépgyártás egyik utolsó bázisa. 2011-ben indult újra, amikor az MVM OVIT Zrt. a néhai Transelektro-Ganz-Röck ingatlanjait és eszközeit bérbe véve erőművi berendezéseket kezdett ott gyártani. A működés reorganizációja keretében az üzemet azután az MVM TITÁN Zrt. vásárolta meg és tulajdonolja jelenleg is, az MVM OVIT Zrt.-vel közös működtetéssel.

Az elnyert munka tárgya öt HRSG modul (hőhasznosítókazán-részegység) gyártása, amelyhez csaknem 600 tonna anyagot kell összeépíteni. Ennek során hegesztőink feladata mintegy 16.000 varrat hibátlan lehegesztése olyan minőségben, amelyre ma Magyarországon már csak korlátozott számú szakember képes (például kúszásálló alapanyagok hegesztése P91-es anyagminőséggel). Az elnyert projekt körülbelül fél évre ad munkát a gyárnak.

Az elkészült modulokat a németországi Dörpenben, a Nordland Papier GmbH papírgyára mellé építik be. A hőhasznosító kazán a papírgyártáshoz szükséges technológiai gőzt biztosítja villamosenergia-termeléssel együtt. Egy Siemens SGT800 gázturbinából kilépő füstgáz hőjét használja fel gőztermelésre.

A projekt elnyeréséhez a gyár hegesztőinek kompetenciája mellett hozzájárult a műszaki előkészítő csapat munkája is. A többfordulós verseny során sikerült egy olyan jó műszaki megoldást találnia, amellyel az utolsó fordulóban nyerő árat tudtunk adni: a versenykiírásban szereplő több mint 1000 patentívet sikerült kiváltani csőhajlításra, amit a megrendelő elfogadott, és így a drága patentívek helyetti olcsóbb technológiával a legjobb árat kínálhattuk.

A kiskunfélegyházi gyár sikere támogatja az MVM Csoport azon célkitűzését, hogy a közép-kelet-európai régió vezető energetikai szereplőjévé váljon, és jól illeszkedik az MVM Csoport regionális terjeszkedési lépéseinek sorozatába, amelynek keretében nemrégiben a cseh energiakereskedő INNOGY cég az MVM Csoport tagja lett. A kiskunfélegyházi gyár új partnere Csehország tradicionális, magántulajdonban levő energetikai gépgyártó vállalata olyan korábbi tulajdonosokkal és munkakultúrával, mint amit a SKODA, az ABB, az ALSTOM, a Bilfinger Babcock név fémjelez – és ezen a színvonalon képes teljesíteni az OVIT-TITÁN kiskunfélegyházi gyára is.2020-10-27 09:00