Főoldal  »  Hírek  »  2021  »  Folyamatos a kiskunfélegyházi üzem kapacitáslekötése!

Folyamatos a kiskunfélegyházi üzem kapacitáslekötése!

Újabb gyártási munkálatra érkezett megkeresés az OVIT-TITÁN kiskunfélegyházi üzem erőművi gépgyártási üzletág részére, a HP Welding AB egy konverter csatorna gyártását rendelte meg. 

A svédországi kivitelezési és szerelési munkálatokat folytató vállalat immáron 10 éve állandó megrendelője az MVM OVIT Zrt.-nek. Mivel az elem meghibásodása jelentős bevételkiesést okozhat, ezért a fokozott igénybevétel ellenére is folyamatosan, megbízhatóan kell működnie. Az elem cseréje emiatt vált szükségessé, ami a gyártást követően a HP Welding AB megbízásából a stockholmi BOLIDEN egyik telephelyén kerül felállításra.Érdekes tény, hogy az elektronikai hulladékok feldolgozásával foglalkozó cég tevékenysége során a 2019-es évben 226 tonna réz, 506 tonna kénsav, 524 000 kg ezüst és 14 000 kg arany került feldolgozásra, melyhez a jövőben most már ugyan kis részben, de az OVIT is hozzá fog járulni a konverter elem szállításával.

Az erőművi gépgyártási üzletágunk a különleges füstgázcsatorna elemet 2013-ban egyszer már sikeresen legyártotta, az OVIT Nehézszállítási üzletágának helyszínre történő szállításban való közreműködésével. A szénacél csövekből készült –képen látható–füstgázcsatorna elem belső oldalát erősen korrodálják a füstgázban lévő agresszív anyagok, melyek extrém körülmények között, akár néhány hónap alatt tönkre is tehetik azt. 2012-ben az OVIT erőművi gépgyártásának műszaki csapata a svéd tervezőkkel közösen a konstrukció javítását tűzte ki célul. A füstgázzal érintkező felületek 2 mm vastagságban, magas nikkel tartalmú réteggel kerültek bevonásra, így mind a költségek jelentős részét mind a munka lényegét a bevonat elkészítése jelenti. Mi sem jelzi jobban az eredményes munkát, mint az, hogy az együttműködésnek köszönhetően megnőtt az élettartam, hiszen 2013 óta majd csak jövőre válik szükségessé az elem cseréje.

                                                                                                                                                      Szállítási munkálatok 2013-ban

A több mint 16 000 kg tömegű konverter az OVIT tapasztalt, szakmailag felkészült munkatársainak közreműködésével, csaknem 9000 óra alatt kerül előállításra, majd kiszállításra várhatóan ismét az OVIT Nehézszállítási üzletág kapacitásának igénybevételével. A kiskunfélegyházi gyár az üzletvitel folytatásaként újabb megállapodást kötött, a németországi Dieffenbacher GmbH megbízásából, kazángyártásban vállal szerepet.